Articles

Νέα νομοθεσία από το 2022

Νέα νομοθεσία από το 2022

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ισχύει νέα νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα, κατόπιν αναβολής της εφαρμογής της για ένα έτος. Οι κανόνες αντικατοπτρίζουν τον μεταβαλλόμενο χαρακτήρα αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα. Στόχος του νέου κανονισμού είναι να εξασφαλιστεί θεμιτός ανταγωνισμός για τους αγρότες και παράλληλα να προληφθεί η απάτη και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τους ακόλουθους τρόπους:

οι κανόνες παραγωγής απλοποιούνται μέσω της σταδιακής κατάργησης ορισμένων εξαιρέσεων και αυτοεξαιρέσεων·
το σύστημα ελέγχου ενισχύεται χάρη σε αυστηρότερα προληπτικά μέτρα και διεξοδικούς ελέγχους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού·
οι παραγωγοί σε τρίτες χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με την ίδια δέσμη κανόνων που ακολουθούν οι παραγωγοί της ΕΕ·
οι κανόνες για τη βιολογική παραγωγή καλύπτουν ευρύτερο κατάλογο προϊόντων (π.χ. άλατα, φελλός, κερί μελισσών, μαλλί κ.λπ.) και έχουν πρόσθετους κανόνες παραγωγής (π.χ. για τα ελάφια, τα κουνέλια και τα πουλερικά)·
η πιστοποίηση των μικροκαλλιεργητών θα διευκολυνθεί χάρη σε ένα νέο σύστημα ομαδικής πιστοποίησης·
θα υιοθετηθεί πιο ομοιόμορφη προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου τυχαίας μόλυνσης από φυτοφάρμακα.
Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 της 30ής Μαΐου 2018 για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων

Σχετικές πληροφορίες
Νομοθεσία για τον τομέα των βιολογικών προϊόντων

Η διαδικασία διαβούλευσης
Όταν η ΕΕ καταρτίζει νέα νομοθεσία, πραγματοποιεί διαβουλεύσεις τόσο με τα ενδιαφερόμενα μέρη όσο και με το ευρύ κοινό για να συλλέξει τις απόψεις τους σχετικά με την πρόταση.

Η νέα νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα δεν αποτελεί εξαίρεση· μεταξύ του 2012 και του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε ευρεία διαβούλευση. Η διαβούλευση αυτή ελήφθη υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Επιτροπής κατά την υποβολή της πρότασης για τη νέα νομοθεσία.

Σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ
Τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή δρομολόγησε ένα σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία στην ΕΕ. Το σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για βιολογική καλλιέργεια του 25 % της γεωργικής γης έως το 2030.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 23 δράσεις κατανεμημένες σε τρεις άξονες.

Άξονας 1: τόνωση της ζήτησης και διασφάλιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών·
Άξονας 2: ενθάρρυνση της μετατροπής και ενίσχυση ολόκληρης της αξιακής αλυσίδας·
Άξονας 3: τα βιολογικά προϊόντα παράδειγμα προς μίμηση: βελτίωση της συμβολής της βιολογικής γεωργίας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Leave a Reply