Articles

Πώς η διατροφή μας έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Πώς η διατροφή μας έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Έχετε σκεφτεί ότι αυτήν τη στιγμή σε ένα τμήμα μαναβικής σε παντοπωλείο της Λευκωσίας και στα ράφια ενός αντίστοιχου καταστήματος στο Περού θα βρούμε τα ίδια εξωτικά φρούτα, που έχουν ταξιδέψει από την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες;  

 Καθώς οι μεταφορές είναι το μικρότερο εμπόδιο στην αγορά τροφίμων, η αυξανόμενη ζήτηση για ορισμένα είδη στις ανεπτυγμένες χώρες εντείνει την παραγωγή τους και αυξάνει την πίεση που ασκούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Πολλά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα είναι επιβλαβή για το περιβάλλον όταν δεν παράγονται με βιώσιμο τρόπο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα τρόφιμα και τη γεωργία. 

 Αν, λοιπόν, θέλετε η διατροφή σας να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, φροντίστε να καταναλώνετε όσο τον δυνατόν περισσότερα τοπικά και εποχικά προϊόντα, είτε φρούτα είτε ψάρια. Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου. Επίσης, είναι σίγουρα καλύτερο να αγοράζετε όσα φρέσκα προϊόντα θέλετε να καταναλώσετε αυθημερόν ή μια-δυο μέρες πριν παρά να κάνετε μαζεμένα τα ψώνια του μήνα και τελικά να πετάτε το φαγητό που χάλασε. Βάλτε στις υφασμάτινες τσάντες σας όσα πραγματικά χρειάζεστε.  

 Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα έχει σοβαρές, ακόμα και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινωνίες μας. Για να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να έχουμε μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της διατροφής μας στο περιβάλλον, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση και την εξάρτησή μας από αυτά τα τρόφιμα ή να αναζητήσουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις. To αγελαδινό γάλα και τα τυριά που παράγονται από αυτό, τα προϊόντα με κακάο και ο καφές που παράγεται σε περιοχές όπου αποψιλώνονται δέντρα για να δημιουργηθούν φάρμες, οι εκτρεφόμενες γαρίδες είναι προϊόντα με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

 Καλό είναι να αποφεύγονται τα προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, η ζήτηση του οποίου έχει εκτοξευθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά ποικιλόμορφα δάση κατά μήκος του Ισημερινού να κοπούν για να δημιουργηθούν μονοκαλλιέργειες φοινικέλαιου. Το ρύζι εντείνει την κλιματική αλλαγή εξαιτίας της διαδικασίας καλλιέργειάς του: σε συνθήκες μαζικής παραγωγής, τα χωράφια πλημμυρίζουν με νερό, το οποίο εμποδίζει το οξυγόνο να διεισδύσει στο έδαφος, επιτρέποντας στα βακτήρια του υπεδάφους να παράγουν μεθάνιο, το οποίο εκπέμπεται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα.

Leave a Reply